dinsdag 1 juli 2008


Een stoofpotje voor alle jaargetijden. 

Wat is geluk? Dat is niet eenvoudig te beantwoorden. Wat is een geluksgevoel? Daar een duidelijk antwoord op geven, is beduidend eenvoudiger. Een stoofpotje geeft mij altijd een geluksgevoel. Zeker die allereerste hap. De geur die al een lange tijd in het huis gehangen heeft, zet zich opeens om in een diepe smaakbeleving. Stoofpotjes horen volgens velen thuis in het najaar en de winter. Ik denk dat een goed stoofpotje het hele jaar door fantastisch is. Hieronder volgt een favoriet recept. Serveer dit stoofvlees met een subtiel aangemaakte salade van rucola en veldsla en met in olijfolie gebakken reepjes courgette, die royaal bestrooid zijn met fijngestampt zeezout. Heerlijk vers en knapperig brood om de saus mee op te deppen, maakt deze maaltijd perfect. 


Voor 4 personen

olijfolie | 2 tenen knoflook, fijngehakt | 3 takjes rozemarijn | 5 blaadjes salie, fijngehakt | 3 el fijngehakte bladpeterselie | 2 el fijngehakte groene munt | 1 laurierblaadje, doormidden gebroken | 1/4 tl citroenrasp, van een biologische citroen | 400 gram polpa di pomodoro (tomatenblokjes op sap) | 1 tl golden syrup (te vervangen door goede stroop) | 750 gram doorregen riblapjes, in echt grote dobbelstenen gesneden | zout 

Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin op laag vuur de knoflook met de kruiden (met uitzondering van het laurierblad). Voeg de tomatenblokjes met het sap, het laurierblaadje, het citroenrasp en de golden syrup toe. Verhit in de tussentijd 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en leg daarin enkele stukken vlees. Bestrooi met zout en draai het vuur hoog. Bak de stukken snel rondom bruin. Herhaal dit totdat al het vlees aangebakken is. Doe het vlees bij het tomaten-kruidenmengsel. Schep uit de koekenpan waarin het vlees gebakken is de bruine deeltjes en de vrijgekomen dikkige substantie en roer die goed door de tomatensaus. Voeg nu zoveel warm water toe tot het vlees net onder staat. Breng het geheel aan de kook en laat afgedekt op zeer laag vuur (gebruik eventueel een vlamverdeler) minimaal drie uur stoven. Wel geregeld roeren. Na drie uur moet het vlees een beetje uit elkaar vallen en moet de saus goed zijn ingedikt. Proef op zout en serveer met de salade, de courgette en het knapperige brood. 


copyrights tekst en beeld: Hans Elsevier Stokmans


Geen opmerkingen: