dinsdag 15 juli 2008


Razendsnelle kabeljauw

Toen Daniel en Luuk, nu 6 en 2, nog regelmatig een flesje kregen, gebruikten Maartje en ik daarvoor vaak de magnetron. Eigenlijk draaide dat apparaat opeens overuren. Zoveel had het bij ons thuis nog nooit hoeven te doen. Was het niet om talloze malen de flesjes te steriliseren, die in een speciaal daarvoor bedoelde plastic bak werden geplaatst, dan was het wel om de eerder bereidde hapjes op te warmen. 'Kijk eens, daar komt een vliegtuig aan, wat een lekker hapje, doe het mondje maar open, hmm, heerlijk!' Voor, en ook weer na, de veilig schone flesjes en het vliegende voedsel diende de magnetron alleen nog maar voor het incidentele ontdooien van overgebleven en ingevroren sauzen of soepen. Tot heel kort geleden was dat nog zo. Maar toen las ik in een kookboek een recept voor vis uit de magnetron. Ik sloeg vervolgens aan het experimenteren en zodoende ontstond dit razendsnelle en gezonde (als je de door sommigen vermeende negatieve invloeden van de magnetron even terzijde schuift) gerecht. Voor vermoeide ouders van jonge kinderen is dit gerecht, dat gegeten wordt als een soep, een uitkomst. Ook onze jongens kunnen deze licht zure vissoep waarderen. Zou dat door de Italiaanse smaken komen?

Voor 2 personen (plus twee kleine eters)


2 tl venkelzaad | 2 kleine tenen knoflook, uit de knijper | 6 kerstomaatjes | het sap van 1 kleine citroen | 2 el olijfolie, extra vergine | zeezout | versgemalen zwarte peper | 1 volle el fijngehakte bladpeterselie | 400 gr kabeljauw | stokbrood | eventueel wat verse doperwten, kapucijners of boontjes 


Stamp de venkelzaadjes fijn in een vijzel en doe de zaadjes in een kommetje. Hak de tomaatjes zeer grof en stamp die ook even in de vijzel, totdat er redelijk wat vocht vrijgekomen is. Doe de tomaat ook in het kommetje en roer er de knoflook, de olijfolie, het citroensap en de bladpeterselie doorheen. Breng op smaak met zout en peper en laat de smaken een kwartiertje aan elkaar wennen. Was de kabeljauw en dep de vis droog. Doe de vis in een ovenschaaltje en schep het tomatenmengsel er overheen. Dek het schaaltje af met magnetronfolie en verwarm de vis vier minuten op ongeveer 800 Watt. Laat de vis nog een minuut in de magnetron staan en verwijder daarna de magnetronfolie. Verdeel de vis over diepe borden. Daarbij mag de vis best in stukjes uit elkaar vallen. Verdeel ook het vocht over de borden en serveer meteen, met heerlijk knapperig stokbrood. Ik mag deze soep ook graag serveren met wat verse, beetgaar gekookte, doperwten of kapucijners. Is het daar het seizoen niet voor, dan gebruik ik boontjes. Ik schep een flinke opscheplepel in de borden en vervolgens ga ik te werk zoals hierboven beschreven. Van deze soep zullen alle vermoeide ouders van jonge kinderen opeens veranderen in energieke pubers die lachend en verliefd in een Italiaanse lusthof rondhuppelen! 


Copyrights beeld en tekst: Hans Elsevier Stokmans

Geen opmerkingen: