vrijdag 4 juli 2008



Goedlachse kip met Marsala

Het is me wat tegenwoordig. Is de kip niet meer ziek of besmet met eng gif, dan zijn de koeien wel weer gek. Is het kalfsvlees niet volgespoten met hormonen, dan zijn de tomaten toch een heuse bedreiging voor de volksgezondheid. Daar word ik allemaal niet gelukkig van. Ik hou er niet zo van als er geklungeld wordt met eten, maar ik word ook aardig moe van al die onrust die mijns inziens te vaak gestookt wordt om maar aandacht te krijgen. Angst verkoopt, net als seks. Er is natuurlijk, en schandalig genoeg, van alles mis in de voedselindustrie, maar gelukkig zijn daar nog altijd de biologische wonderproducenten. Ik kom nu misschien een tikkeltje badinerend over, maar dat is geenszins mijn bedoeling. Ik proef wel degelijk het verschil. En als dat er onverhoopt toch niet zo duidelijk mocht zijn, dat verschil, dan weet ik in ieder geval dat mijn producten met meer hart en ziel tot stand gekomen zijn dan al die massaproducten die vol zitten met kunst, kolder en marketingtrucjes. 
Natuurlijk koop ik biologisch vlees. Ook mijn kip is biologisch. Het beestje moet lekker hebben gescharreld, verantwoord voedsel hebben genuttigd en vooral maanden achtereen iedere dag meerdere uren hebben gelachen. Ik proef het echt! En daarbij komt dat de gedachte aan zoveel gelach mij een fijn gevoel geeft. Wat het allemaal nog fijner maakt, is als die kip bereid wordt met Marsala, de Siciliaanse notenwijn. Voor bij de kip geef ik de voorkeur aan de zoete (dolce) variant. Daar komt gewoon meer smaak vanaf en gaat ook veel beter samen met de kip dan de droge Marsala. Voor mij is de combinatie kip en Marsala er eentje die mij doet denken aan mijn jeugd. Aan het Comomeer. Aan geluk en genot. 
Geserveerd met in de olijfolie gebakken krokante kriel aardappeltjes en een tomatensalade, zal het geluk met een onmiskenbaar enthousiasme binnen komen huppelen. 


Voor 4 personen

400 gram biologische kipfilet | bloem | 3 eetlepels olijfolie | grof zeezout | 125 milliliter zoete Marsala | 75 milliliter lauwwarm water

Was de kip en snijd die in redelijk brede repen. Schud het overtollige bloem eraf. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en bak hierin de kip rondom goudbruin en gaar. Haal ze uit de pan en leg ze op een groot bord. Bestrooi de repen kip naar smaak met zeezout. Doe de Marsala en het water in de pan en roer goed over de bodem. Leg de stukken kip terug in de pan en laat de saus iets indikken. Proef op zout en serveer meteen. 

Copyrights beeld en tekst: Hans Elsevier Stokmans
 

Geen opmerkingen: